Monday, June 25, 2012

Greene Doc


As well as making the rowing documentary, I’m also assisting the production of a piece on Andrew Greene, an ex-gang member from New York who after eight years of imprisonment in connection to a murder returns to his neigbourhood and attempts to re-establish a life.  All footage was shot by a fellow student before the start of the course.  My role was to sift through the 12 hours of raw material and help construct a narrative from it.  This was my first experience of working on a production without being on location.  This was frustrating at times, as I would liked to have had input on the interviews and shot selection.  However, watching the footage from an outsiders perspective was liberating.  As well as seeing characters with a ruthless viewer’s perspective, you’re also limited to a rough idea of time and order.  In my naivety, I assumed the filming process only took a few days, when in fact it was shot over the course of two weeks.  However, for our ten minute brief, the idea of following Andrew for what seems like a weekend was more appealing than the reality, and was therefore cut with quality material concentrated in a three-day frame.

Colour Correction In Avid MC


Creative Architecture


Sterile box rooms with a hint of coffee, vertical blinds, flip charts, and executive chairs all may have their own unique appeal, but too often they are a staple design of media companies.  Some may attempt radical interior design with the faint hope it will spark creativity in their employees whilst the greater aim of appealing to a client’s need for a fashionable partner are routinely met.  However, street art and glass walls can only go so far.  If organisations wish to genuinely become more creative, perhaps they need to appreciate buildings where original productivity thrives over pretence.  The University College Falmouth has such a building.  The Design Centre situated at the Tremough campus houses a broad range of practitioners, from ceramic artists to fabric designers.  Work stations are placed adjacent to one another with partitioning boards allowing students the balance of community and independence.  Other departments are in viewing distance of one another over an open plan, where waist-high walls define sectors whilst allowing comparison.  Working areas are linked through a network of paths which lead around the building, the large glass fronted wall pours natural light over the interior.  I believe this type of landscape is the perfect place for competition and cohesion to thrive and produce high levels of creativity, with aesthetics for identity as a by-product.


Illustrations

http://rebeccakjones.wordpress.com/

The Greene documentary features a key scene in which Andrew describes the crime he committed and the sentence which followed.  I and the director agreed this part of the story needed a visual aid.  Reconstructions would have been time consuming and precarious, so we decided to incorporate simple illustrative representations which could be subtly animated to set a neutral tone.  The presence of graphics would hopefully signal a key change in the films pace whilst adding another dimension to its identity.